Het leven begint bij veertig, maar voor musical vereniging de Toverbal zou het zo maar kunnen dat het na veertig jaar stopt. Niet omdat er geen vrijwilligers meer zijn die jonge mensen een kans willen geven om te schitteren op een podium, maar omdat een van de oud vrijwilligers bedacht heeft geld te willen verdienen over de rug van deze unieke vereniging.

Musical vereniging de Toverbal timmert al meer dan veertig jaar aan de weg en brengt ieder jaar een door de vereniging zelf geproduceerd stuk op de planken. Deze producties worden van de grond af opgebouwd door vrijwilligers die belangeloos hun bijdrage leveren. Van kleding tot decor, van tekst tot muziek en van opslag tot vervoer. Iedereen die zich aan de Toverbal verbindt weet dat het behalve veel voldoening en trots, niets oplevert in de financiële zin van het woord.

Onze verbazing was dan ook groot toen wij begin dit jaar werden gesommeerd om te gaan betalen voor de productie welke wij vorig jaar op de planken hebben gebracht. 

Een van onze oud vrijwilligers heeft na tientallen jaren besloten terug te komen op de fundamentele principes van de Toverbal en stuurt een factuur voor een productie welke door iemand anders bedacht en geschreven is en waaraan hij destijds als vrijwilliger een tekstbijdrage heeft geleverd. Uiteraard is de Toverbal niet van plan te gaan betalen voor deze bijdragen, omdat het voor de betreffende vrijwilliger destijds volkomen duidelijk was dat er geen betalingen zouden worden gedaan voor de geleverde bijdrage.

De oud vrijwilliger heeft hierop besloten de Toverbal te dagvaarden en eist een som van enkele duizenden euro’s om zijn geleden schade te compenseren. Hoewel de Toverbal meent in haar recht te staan, van mening is dat deze persoon in het geheel geen schade lijdt en zelfs het recht niet heeft om deze te claimen, is er toch een lastige situatie ontstaan. Zo moest er een advocaat benaderd worden om de dagvaarding te beoordelen en de verdediging van de vereniging te gaan voeren. Enorm jammer van veel geld en heel veel energie.

Hoe nu verder? Hangende de rechtszaak zitten wij nu in een vacuüm. Hoewel we van mening zijn in ons recht te staan, kunnen wij geen risico nemen met de huidige productie en hebben besloten af te zien van een openbare voorstelling. Van je vrienden moet je het hebben… Dat kun je positief of negatief uitleggen. Het negatieve deel is helder, echter is er ook een keerzijde. Het staat de Toverbal vrij om een (aangepaste) besloten voorstelling te geven en dat is precies wat wij van plan zijn te gaan doen. Een voorstelling zonder publiek, zonder kaartverkoop maar puur voor onze eigen leden, onze vrienden, zo gezegd!

Draagt u ons ook een warm hart toe? Word dan vriend van de Toverbal!

Too Short
Vul hier je voornaam in
Vul hier je achternaam in
Vul hier je adres in
Vul hier je woonplaats in
Vul hier je geboortedatum in
Vul hier je kledingmaat in als je deze weet
Vul hier een extra mail adres in.
Vul hier het telefoonnummer van je ouders/verzorgers in
Vul hier een extra telefoonnummer in
Vul hier een extra telefoonnummer in

One Reply to “Van je vrienden moet je het hebben…”

  1. Hallo Anneke en Harry,
    In opperste verbazing heb ik onlangs in een regionaal blad gelezen hoe een oud-vrijwilliger probeert De Toverbal een pootje te lichten. Hoe kun je een tekst claimen als je als vrijwilliger werkt in een vereniging waar je met alle vrijwilligers samen – kinderen (soms hele kleintjes) helpt om een musicalvoorstelling te geven. een musical is niet alleen tekst, maar ook liedteksten, muziek, dansjes, kleding en decor. Ik zie zo de vergaderingen nog voor mij, waarin een aangeboden tekst werd gelezen, aangepast of aangevuld. We maakten teksten en ideeën voor liedjes en er werd besproken hoe het een en ander kon worden gerealiseerd. Bij mijn weten heeft De Toverbal nooit Hans de opdracht gegeven om een tekst te leveren en heeft hij ten tijde dat hij teksten schreef deze niet ergens gedeponeerd. Als gebeurt wat hij wil, kan Reina ook nog heel wat claimen voor geschreven teksten en liedjes. En daarnaast nog vele anderen in de loop der jaren. Zelf heb ik ook af en toe wat tekst aangeleverd (o.a het liedje; tekst en muziek van de troubadour in Toen alles in Edam…… ) Hoe vaak is dit gezongen en kan ik maar even vangen????? Ook heb ik diverse musicals voorzien van kleding, soms 80 kostuums per jaar. Volgens mijn zijn er nog heel veel rolletjes garen, ritsen en knoopjes te claimen. Het is gewoon te gek voor woorden. Je kunt ook zeggen dat de Toverbal aan Hans de gelegenheid heeft gegeven om te leren hoe je theaterteksten schrijft. Een gratis opleiding dus en heeft hij daar in zijn verdere theaterwerk veel voordeel van gehad.
    Ik wens jullie heel veel sterkte.

    Petra Lange – vrijwilliger van het eerste uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.